Hoppa till sidans innehåll

Shitoryu karate-do


Shitoryu karate-do

Inom karaten brukar man säga att det finns fyra "grundstilar". Vi tränar den som heter Shitoryu. Typiskt för stilen är höga ställningar, korta rörelser i blockeringarna, höftvridning i teknikerna, tillbakadrag i slag och sparkar samt snabb rak attack framåt. Härstamningar av stilen leder oss tillbaka till stilarna Shorinryu och Gojuryu. Teknikerna är en blandning mellan den snabba explosiva stilen Shuri-te och den mjuka Naha-te där de berömda andningsövningarna finns. Som exempel kan nämnas katan Tensho. En intressant observation är också att våra höga ställningar beror i stor del på att vi i katatillämpning (bunkai) strävar efter att vara så nära verkligheten som möjligt. På grund av intryck från olika karateskolor och intresset för redskapsträning (kobudo) brukar man kalla Shitoryu för en "multi-karate".

Namnet Shitoryu är en sammansättning av skrivtecknen (kanjin) för mästarna Kenwa Mabuni, Shitoryns grundare, Higaonna och Itossu.

 

I Sverige verkar idag ett stort antal skolor inom Shitoryukaraten. Mellan skolorna finns en stor förståelse och i många fall ett tydligt samarbete.

 

Källa: Svenska Chikubu Kai

Uppdaterad: 27 JAN 2016 13:17 Skribent: Kristina Stiernspetz

Postadress:
Umeå Chikubu Kai KF - Karate
Nyponvägen 16
90435 Umeå

Besöksadress:
Mariehemsvägen 12
90654 Umeå

Kontakt:
Tel: +46738280120
E-post: This is a mailto link

Se all info