Hoppa till sidans innehåll

Iaido och Kobudo


Vad är Iaido?
Iaido är konsten att dra och hantera det japanska svärdet. Från början skapades Iaido för att användas och fungera i strid och träningen hade striden som huvudsyfte. I dag övar man samma tekniker som då, men med ett annat syfte. Man tränar Iaido ensam mot tänkta motståndare enligt ett noga bestämt rörelsemönster. Man tränar för att öva upp sitt intuitiva handlande, för att bevara lugnet i stressade situationer, balans, harmoni och koncentration, av ett allmänt intresse för Japan, japansk historia och japanska vapen. 

Vilken är den historiska bakgrunden?
Ända sedan de första japanska svärden började smidas under 700-talet har man också tränat sig i konsten att använda dem i strid. 

Det skulle ta flera hundra år innan de tekniker som än i dag är kända och fortfarande tränas skulle ta sin form. Svärdets lätt krökta form, och sättet man bar det på, vid sidan av kroppen, gjorde att det gick snabbt att dra vid ett plötsligt anfall. 

Under 1400-talet började Izasa Ieano, grundare av svärdsskolan Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu, utveckla ett system där man direkt i draget av svärdet utdelade en attack eller utförde en parering. Man anser dock att den person som verkligen banade väg för denna typ av svärdsträning var Hayasuizake Jinsuke Shigenobu (1546-1621). Han grundade en svärdsskola och döpte denna till Shinmei Muso ryu vilken kom att bli grunden till den moderna Iaido.

Mugai Ryu
Av fyra japanska huvudstilarna Mugai Ryu, Muso Shinden Ryu, Eishin Ryu och Hoki Ryu, är Mugai Ryu den i västerlandet minst kända. Mugai-ryu grundades av Tsujigettan eller Heinai (1650-1728). En variant av Mugai Ryu som har fått många utövare i Sverige, är Kuniba Ryu.

Den version av Kuniba Ryu har Shogo Kuniba som upphovsman. Soke Shogo Kuniba föddes 1935-1992 i Yamanashi i Japan. Han studerade mellan 1952-1958 under den 14 generationen mästare Mugai Ryu Soke Ishii Gogetsu.

Hur tränar man Iaido?
Iaido är en stridskonst där man tränar med svärd. Man använder ett svärd, riktigt eller ett träningssvärd. Iaido tränas ensam utan någon partner och syftet är att uppnå perfektion i rörelserna. En Iaido form kan delas upp i följande delar:

Maai (känslan för ett intuitivt avstånd) 
Nuki-tsuke (svärdsdraget) 
Kiri-tsuke (hugget) 
Chiburi (symboliska avlägsnandet av blodet från klingan) 
Noto (hölstringen av svärdet) 

... och slutligen... 

zanshin (den mentala uppföljningen) Man tränar på detta sätt serier av former som på olika sätt innehåller de nämnda grundmomenten. Träningen utförs i stillhet som en sorts rörelsemeditation.

 

Varför man ska gradera inom Kobudo och Iaido
Kuniba Kai lägger vikt vid att kunskap inom de klassiska Okinawavapnen bibehålls och utvecklas. Kobudo är en förlängning av karateteknikerna såsom slag och sparkar, och genom redskap kan man hålla ett längre avstånd till en motståndare även Iaido skapades ursprungen som ett sätt för utövare av kendo att lära sig hantera Katana, det japanska svärdetshantering.

Att träna Kobudo och Iaido innebär inte att man ska bli beroende av redskapet, utan för att man ska få en förståelse för hur man hanterar dem och kunskap om hur man rör sig i en situation med tillhygge så att man undviker att bli träffad och träningen ger styrka i leder och muskler och stärker även psyket.

Graderingskriterier
För att gradera i Kobudo krävs lägst 9:e kyu i Karate-Do, oavsett stiltillhörighet. 
Grader man erhåller i Kobudo ligger utanför den egna karategraden, man kan t.ex. ha Shodan i Karate och Jo-kyu i Kobudo. Man kan inte gradera Kobudo över den egna karategraden, men däremot inneha samma grader. Vid gradering byter man inte bälte eller erhåller streck, graden bevisas genom diplom. Andra stilar som inte tillhör Kuniba Kai Karate-Do är välkomna att gradera inom Kuniba Ryu Kobudo.

Historia
1956 reste Shogo Kuniba (1935 -1992) tillbaka till sin fars, Nidai Soke Kosei Kokuba (1900-1959), hemstad på Okinawa för att studera karate i staden Naha under Nagamine Soshin och samtidigt tränade han Kobudo, vapen under Sensei Taira Shinken och Sensei Nakaima Kenko. Med Sensei Kosha Shojin tränade han Bo och Nunchaku, och med Sensei Yamaguchi Junko tränade han Tonfa. Sensei Taira Shinken var en av de mest kända Kobudo-mästarna och han studerade under Sensei Yabiku Moden som grundade Kobudo-organisationen Kyukyu Kobujutsu Kenkyu-Kai. De klassiska Okinawa-vapnen innefattar åtta olika redskap bland annat Bo eller Kon (trästav), Tonfa (träbatong), Sai (järngafflar), Kama (risskära), Nunchaku (”karatepinnar”), Eku ( åra ) och Tekko (knogjärn) m.m.

Shogo Kuniba var den första karateutövaren att demonstrera Okinawa Kobudo-tekniker i Japan. 1970 valdes han av Nippon karate-Do Rengo kai, att demonstrera Kobudo på de första Japanska Karatemästerskapen som hölls i Budokan i Tokyo, Japan. 
1972 fick han än en gång äran att representera Nippon karate-Do Rengo kai, denna gång som den ende representanten av Japansk karate på det andra världsmästerskapet i Karate som hölls i Paris, Frankrike. 

Shogo Kuniba
 erhöll Kudan, 9:e Dan svart bälte, inom Karate-Do och Hachidan, 8:e Dan svart bälte inom Iaido Mugai ryu under 14:e Soke Ishii Gogetsu i staden Sakai, Kobudo och Goshin-Do.

 

Källa: www.kunibakai.se

Uppdaterad: 30 DEC 2010 15:54 Skribent: Kristina Stiernspetz

Postadress:
Umeå Chikubu Kai KF - Karate
Nyponvägen 16
90435 Umeå

Besöksadress:
Mariehemsvägen 12
90654 Umeå

Kontakt:
Tel: +46738280120
E-post: This is a mailto link

Se all info